15 Şubat 2013 Cuma

Çocuklara Nasıl Söylemeliyim?



Çocuklara Nasıl Söylemeliyim ?

Kanser teşhisi konulduğunda önceliklerinizden biri çocuklarınıza söylemek olmalıdır. Bazı kişiler kanser olduklarını çocuklarından saklamak isterler fakat çocuklar ne olduğunu bilmeseler de birşeylerin yolunda gitmediğini mutlaka hissederler ve eğer bilgilendirilmezlerse en kötü senaryoyu düşünebilirler. Başkalarından öğrenmeleri ise onları kızgın ve karışık bir duruma sokar.
Bazı ebeveynler kötü haberleri vermeyerek çocuklarını koruduklarını düşünebilirler ama gerçek ise; çocuklarınızın sizin açık ve dürüst yaklaşımınıza ihtiyacı olduğudur. Lütfen önceden planlayarak, çocuklarınızla anlayabilecekleri şekilde; yaşı küçük olanlara basit açıklamalarla, büyük olanlara ise daha detaylandırak; konuşunuz. Çocuklarınızla iletişim kurmak onlara kendilerini ifade etme ve size sorma şansı verecektir.Lütfen çocuklarınızı cesaretlendiriniz ve sorularına dürüstçe cevap veriniz. Böylelikle yanlış anlaşılmaların önüne geçerek çocuklarınıza kendilerini hastalığınızdan sorumlu hissetmemeleri konusunda da yardımcı olursunuz.
Çocuklarınıza yakın tüm kişiler (büyükbaba, büyükanne, okul öğretmenleri, arkadaşlar) ile çocuklarınızla konuşma planınızı paylaşınız ve konuşmalarınızda bir farklılık oluşmamasına özen gösteriniz. Eğer siz yapamıyorsanız güvendiğiniz bir dostunuzdan çocuklarınızın kanser hakkında bilgilendirilmesini de sağlayabilirsiniz. Alttaki resimde bulunan döngü yaklaşımınızda ayrıca yardımcı olacaktır.
Kaynak: Cancer Council NSW, How do I tell to children? Mayıs 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder