9 Ocak 2013 Çarşamba

Teşhis

     Sıkça duymaya başladığımız kendi kendine meme muayenesini uygulayan kaç kadın var acaba? Pek çok kadının bu muayenenin adını duyduğunu ama nasıl yapacağını bilemediğini düşünüyorum.
     Önce aynanın karşısına geçip kendimize sağlığımız için bakmalıyız.. Sadece saçımıza ve makyajımıza değil göğüslerimize de...  
   Normal olanı bilmeden değişikliği ve anormalliği göremeyiz.
   Önemli olan farkı farkedebilmek
   Görünüşte fark var mı? Dokununca fark var mı?
   Şüphede kaldıysanız çözüm basit :  Hemen bir genel cerraha giderek muayene olabilirsiniz. Hatta yaşadığınız semtte belediyelere ait kadın sağlığı merkezleri varsa oralardan da faydalanabilirsiniz.
     Doktorunuz zaten gereken muayene ve tetkikleri yaptıracaktır. Sonuçta hala şüphe varsa meme biyopsisi yapılması istenebilir. 
    Biyopsinin ve patoloji incelemesinin işinin uzmanı kişilerce yapılması önemli. Bana meme biyopsisi Marmara Üniversitesi  Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Bölümünde yapıldı. Biyopsimi gerçekleştiren Prof .Dr. Erkin Arıbal ve  materyali değerlendiren Prof Dr. Handan Kaya ve yönettikleri ekipler en doğru sonuca ulaşmak için son derece titiz çalışan insanlar. Tutumları ve yardımları için de kendilerine minnettarım.
     Biyopsi sonucuna göre tedavi gerekip gerekmediği veya tedavinin şekli belli olacaktır. Bilmek her zaman güç ve kontrol altında tutma fırsatı verir. En kötüsü ihmal yada korkup doktora  gitmemek.Utanmanın,korkmanın kimseye faydası yok. 
   Kendinize aynada bakın.
   Dokunun ve normal olanı anlayın.
   Normal dışı şüphelendiğiniz herhangi bir durumda hemen doktor kontrolüne gidin.
   Kendinizi sevin, kendinize değer verin ve özen gösterin.

                                                                                        Sevgi ve sağlıkla kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder