25 Mart 2013 Pazartesi


İKİ HASTA…. İKİ ZİYARET …..  ve TRAVMA….

15 Mart’ ta  biri İstanbul’ da biri Kandıra’ da olan dostlarımın yanında olmak için iki hastane ve iki destek ziyaretinde bulundum. İki dostumdan biri meme biyopsi oldu. Biri de nükseden rahatsızlığı için (tekrar ve ölçüsü arttırılarak yüklenen) kortizon tedavisi aldı

Ertesi günü kendimi iyi hissetmemeye başladım. Grip desem değil, nezle hiç değil.... Bedenimi iyi tanıdığım için bu hislerin fiziksel bir etkenden olmadığını  biliyordum.  Kanser tanısından, önleyici tedavi bitene kadar aylarca o kadar çok ilaç yüklenmişti ki vücuduma…. grip, üşütme gibi sebeplerle ilaç almıyorum artık... kendimce vücudumu koruma altına aldım.... Kendimi bildim bileli ilaç içmeyi sevmedim ve portakal suyu benim baş ilacım oldu.... Çok zorda kalırsam bir antibiyotik var onu alırdım.... şimdi onu da içmiyorum....  

Bir türlü anlayamıyordum bana ne olduğunu... Portakal suyunu içer içmez hemen hissederdim etkisini... Seneler önce kodlamıştım kendimi ' Portakal suyu benim en büyük ilacım. İçer içmez iyileşirim. ' diye ve senelerce işe yaramıştı. Fakat bir türlü toparlanamıyordum...

Akşama doğru Kişisel Gelişim Eğitmenim Ayça Tan Ulusoy’ u aradım. Konuşmasından birkaç kelimeyi aktarıyorum size '' .....yaşadığın travmanın izleri sebebi ile ...... az buz şey yaşamadın...... Bugün yaptığın ziyaretler, yaşadığın travmanın yarattığı derin izleri tetikledi......... '' Evet, işte gerçek !!!

Travma kelimesi 6 harften oluşuyor... Sadece 6 harf ama izleri kaç harf bilmiyorum... Ömrümün sonuna kadar saygı ve sevgiyle önlerinde eğileceğim dostlarım tarafından desteklenmiştim... 2008 yılının Şubat ayından beri Kişisel Gelişim Çalışmaları yapıyordum. Gerekli pozitif enerjiye de sahiptim. Mart 2012 de tanı konduğunda meme kanseri teşhisi benim gerçeğimdi ve yendim. Travmanın yarattığı izler ise başka bir gerçeğim... Sadece kanser' in yarattığı travma izleri olsa o kadar problem olmayabilirdi belki... Kanserin yanı sıra oluşan şartlardan ve korkularınızdan dolayı oluşan travmaların izleri.... Akraba zannettiğiniz ya da arkadaş zannettiğiniz kişilerin yarattığı travma !!!  Belki de en derin travmam bu.... Hala ne zaman düşünmeye başlasam, yazsam veya konuşsam... hıçkıra hıçkıra ağlamamın önüne geçemediğim bir travma...

Sağlıkla ve sevgiyle kalın….

20 Mart 2013 Çarşamba

Radyoterapi

   Radyoterapi benim için tedavi sürecinin en yorucu kısmıydı. Seanslar çok kısa sürse de her gün gitmek ve verilen ışının etkisiyle özellikle son seanslarda çok yorgun hissettim ve cildimde koltukaltı ve meme altında açılma oldu. Bu açılmalar sıyrık tarzındaydı ve radyoterapi doktorunun verdiği kremle kısa sürede geçti. Güneşten korunmak ve banyoda  keseleme gibi tahriş edebilecek işlemler yapmamak gerekiyor. Sadece duş şeklinde sabunlu ve duru suyun cildin üzerinden akıtılması yeterli. Radyoterapi uygulanan bölgede ve simetrik olarak sırtta da cilt kararıyor. Zamanla bu kararma açılıp normale dönüyor. Bu dönemde de keselemeden uzak durmak gerekli yoksa ciltte açılmalar olabiliyor ve enfeksiyon gelişebiliyor
   Uygulama gereği hafta içi 5 gün seans hafta sonu 2 gün dinlenme periyotları veriliyor. Dinlenmenin gerçek anlamda dinlenme olması seanslarda daha rahat tolere etmeyi sağlıyor. Bu nedenle istirahate önem verilmeli.
   Radyoterapi uygulaması ağrı sızı duyulan bir işlem değil. Sadece her gün gidip bir masaya uzanıyorsunuz teknisyenler uygun pozisyonu verip yanınızdan ayrılıyor,kıpırdamadan uygulamanın bitmesini bekliyorsunuz. Hissedilen bir şey olmuyor. Ben ışınlamanın bittiğini üstümde dönen makinenin başlangıç pozisyonuna geçmesiyle anlıyordum.Yani ışınlama gözle görülen elle tutulan ya da hissedilebilen bir şey değil.Hastaya düşen tek görev kıpırdamadan verilen pozisyonda durarak ışının doğru bölgeye verilmesine yardımcı olmak.
                                                                                Sevgiyle kalın...

15 Mart 2013 Cuma

Düşünce Düzeni



Düşünce Düzeni

Kanser süresince endişeli düşüncelerinizin daha fazla farkında olmanız önemlidir. Endişeli ve kaygılı hissettiğinizde durun, kafanızdan o an geçenleri düşünün ve yazın. Gerçekleşebilecek en kötü senaryoyu düşünmeye yatkınlık gibi, sizde negatif etki yaratan tüm düşünceleri yazıya dökmek size yardımcı olacaktır.

Bazen kişiler ne kadar üzüldüklerini düşünerek de üzülürler. Bununla başa çıkmak için bir “Üzüntü Zamanı” belirleyebilir ve bütün kaygı ve üzüntülerinizi sadece bu zaman içerisinde düşünmek için saklayabilirsiniz. Bu sizin üzüntüden uzak ve durumunuzu daha şeffaf görebileceğiniz zamanlarınızı arttıracaktır.

Düşünürken lütfen esnek olmaya ve ana olayları adım adım düşünmeye çalışın. Bu sizin kontrol yeteneğinizi arttırarak olayları daha yönetilebilir hale getirecektir.

Lütfen “Hergün Kendiniz İçin Güzel Birşey Yaptığınızdan Emin Olun”...

Kaynak: Peter MacCallum Cancer Centre, Manage Your Worries, September 2010

8 Mart 2013 Cuma


RUH VE BEDEN SAĞLIĞI...

BUGÜN KORKMADAN OKUYUN Kİ; İHTİYAÇ HALİNDE GEREĞİNİ YAPABİLESİNİZ.
BUGÜN VAKİT AYIRIN Kİ; YARIN KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİNİZ.
BUGÜN KANSERLE İLGİLENİN Kİ; YAZAMADIKLARIMIZ DA ANLAŞILSIN.
BUGÜN HASTALARA DESTEK OLUN Kİ; HASTALAR SEVGİNİZLE ŞİFALANSIN.


Hastalıkla ilgili yazıları okumamak, hastalarla ilgilenmemek, her türlü hastalık konusunu hayatımızdan uzak tutmak bize şifa getirmez.

Bilinçlenmek, kontrollerimizi aksatmamak, okuyup araştırarak,  bilgilenmek, bilinçli beslenmek, spor yapmak, stresten uzak yaşamak bedenimizi korur.... Hastalara destek vermek, bilinçli hasta yakını olmak,  hasta ziyaretlerinde bulunmak ise ruhumuzu korur.

Yaşamınızdan sevgi, benliğinizden bilgi eksik olmasın....

Sevgiyle ve sağlıkla kalın....

5 Mart 2013 Salı

Uyku Problemleri ile Başetmek



Uyku Problemleri ile Başetmek

Kişiler kanser ile birlikte belirgin fiziksel, duygusal stres faktörleri ve uyku kalitesi ile etkileşen tedavi yan etkileri ile tanışırlar ve büyük bir çoğunluğu herhangi bir zaman noktasında birkaç gün veya uzun sürelerde uykuya dalmada zorlanma, uyku süresince uyanmalar, erken kalkma ve gündüzleri uyku hissi gibi uyku problemleri yaşamaya başlar.

Neler yapabilirsiniz ?

* Egzersiz uyku modunu ve kalitesini yükseltir. Eğer iyi hissetmiyorsanız veya fiziksel engelleriniz bulunuyorsa sizin için hafif bir egzersiz uygun olabilir, tabiki  yatmadan 2 saat öncesine kadar.
* Yapraklı sebze, meyve, hububat ve tahıl ağırlıklı bir beslenme programı uygulayınız. İçerisinde bir aminoasit türü olan “triptophan” bulunan süt, muz, bal, hindi ve ton balığı’ nı yatmadan önce AZ miktarlarda tüketmek uyumanıza yardımcı olacaktır.
* Kahve, nikotin gibi uyarıcılardan ve alkolden uzak durunuz.
* Gece uyumak ve sabah uyanmak için mümkün oldukça aynı vakitleri seçmeye özen gösteriniz.
* Uygun bir uyku ortamı yaratınız; Işıklar karartılmış, ortam sessiz, yastıklarınız konforlu ve oda sıcaklığınız uygun olmalıdır.
* Uykunuz geldiğinde yatmaya gidiniz.
* Uyku problemleri yaşıyorsanız gündüz vakitleri hafif uykulardan kaçınınız fakat yorucu kanser tedaviniz sırasında halsiz, yorgun ve hasta hissediyorsanız biraz kestirmek sizin için önemli olabilir. Bu durumda en uygun çözüm saat 15:00 dan öncesi olacaktır.
* Yatağınızı sadece uyku bölgeniz olarak düşünün ve yatakta kitap okumak, TV seyretmek, radyo dinlemek, sohbet etmek veya düşünceli ve üzgün uzanmak gibi huylarınızdan vazgeçin. 20 dakika içerisinde uyuyamazsanız, yatak odasından çıkarak sizi rahatlatacak veya SIKACAK birşeyler yapın ve uykunuz geldiğinde yatağa tekrar dönün.
* Rahatlatıcı meditasyon ve nefes teknikleri de uyumanıza yardımcı olabilir. Eğer üzüntü, stres ve kaygınızı arttırıp uyumanızı zorlaştıran düşünceleriniz veya tedavi ile ilgili ağrılarınız devam ediyorsa lütfen profesyonel bir yardım alınız.

Kaynak: Understanding and Managing Sleep Problems in Cancer, Peter MacCallum Cancer Centre, Clinical Psychology Dept., September 2010    

1 Mart 2013 Cuma

MANİKÜR, PEDİKÜR...

‎Filiz Hanım, 36 senedir manikür pedikür yapıyordu.. Bu iş onun mesleği değil, sanatı olmuştu. İlk ondan öğrendim bu süreçte vücutta oluşabilecek bir kesiğin riskli olduğunu... uyardı ve 'doktorunla konuş; ben bu riski alamam' dedi. Dedi ama benden kurtulamadı... Tabii ki riskin farkındaydık ve 'en iyisinden bir set sipariş et benim için' dediğimde ne kadar kararlı olduğumu bir kez daha anladı. Bu sende kalsın Filiz Hanım, ben ara vermeyeceğim dedim...Her hafta manikür pedikür yaptırdım. Adına 'üstten manikür pedikür' dedik. Başta tereddüt etmişti ama çabuk anladı niyetimi....

Yaşam, benden bu kadar kolay kurtulamazsın ....